Omega

Leiden

Als stedenbouwkundig kopstuk van drie woongebouwen, markeert Omega met een hoogteaccent de gebiedsontwikkeling van de Lammenschansdriehoek.

Gelegen aan de Lammenschansweg, als nieuwe stadsboulevard een belangrijke ontluitingsroute voor het Leidse centrum, representeert het gebouw, in combinatie met de Kempeneers-locatie, de transformatie van het achterliggende gebied.

 

tweeluik

Omega vormt – met het naastgelegen project – een belangrijk deel van de stedenbouwkundige grens van de Lammenschansdriehoek. Elk van de gebouwen zijn qua uitstraling perfect afgestemd, maar huisvesten elk een specifiek programma en vervullen een andere stedenbouwkundige rol.

Het gebouw werd als eerste van de naast elkaar gelegen projecten ontworpen en ontwikkeld en heeft, in tegenstelling tot het naastgelegen project, een duidelijk hoogteaccent waarmee het gebouw aansluit bij de gebouwen om de groene wooncampus, en tegelijk de entree van deze campus kenmerkt.

 

architectuur

Het gebouw is ontworpen als kenmerkend kopstuk van de ontwikkeling aan de Lammenschansweg. De robuuste uitstraling van de bakstenen gevels draagt hieraan bij.

 

  

 

Door toepassing van verschillende vlakvullingen, omlijstingen en zowel binnenliggende als uitwendige balkons wordt op meerdere schaalniveaus een speelse verrijking aan de solide gevels toegevoegd. Omega huisvest commerciële ruimten, een parkeergarage en verschillende woningen.

 

lammenschansdriehoek

Naast Omega is Kolpa als ontwerpend partner actief in meerdere projecten die onderdeel uitmaken van deze gebiedsontwikkeling. Fysiek verbonden aan Omega wordt zo de zogenoemde Kempeneers-locatie ontwikkeld.

Eerder zijn al Kanaalpark 141, de markante Alpha Toren en de Fietsenstalling Bètaplein opgeleverd en in aanbouw.