Visie

Visie

Kolpa Architecten is een bureau dat meer dan 60 jaar bestaat. Met een Rotterdamse mentaliteit is het bureau in haar projecten altijd op zoek naar architectonische en bouwkundige kwaliteit, specifiek voor elke locatie.

 

Het bureau is werkzaam in (gebieds)ontwikkeling, stedenbouw én architectuur, en ziet het als doel om als ontwerpend partner deze disciplines in elke ontwikkeling naadloos in elkaar over te laten gaan. Een greep uit de typen projecten, die we reeds gerealiseerd hebben:

  • (gebieds)ontwikkelingen
  • centrumplannen winkels/wonen
  • zorgplannen
  • utiliteitsbouw
  • woningbouw
  • recreatief

 

“Wij bouwen niet aan een oeuvre, maar zoeken naar de beste oplossing per locatie”

 

contextueel met karakter

Gebouwen staan nooit alleen, elk project heeft zijn eigen unieke context. Een fysieke context, variërend van een open landschappelijk tot hoogstedelijk, maar ook een stedenbouwkundige, sociaal-maatschappelijke en een historische context. Wij zien het als onze rol om dit als cruciaal uitgangspunt te nemen. Gebouwen nemen niet alleen een plek in, maar leveren ook iets terug aan de omgeving van die plek: een bijdrage aan een prettige(re) leefomgeving, geborgenheid, de esthetische kwaliteit of aan de sociale structuren van een wijk, buurt of omgeving. Hiermee bouwen we aan meer dan gebouwen, we bouwen aan communities, natuur en stedelijke ruimten.

 

gebouwen die werken

Het programma en de manier hoe dit vorm krijgt meten wij altijd langs dezelfde lat: de gebruiker staat hierin centraal. Van de eerste schetsen tot definitief ontwerp blijft de gebruiker onze partner. Gebouwen overleven hun gebruiker, en daar houden we rekening mee: het ideale gebouw is én een ‘perfect fit’ voor één gebruiker, maar ook aanpasbaar voor toekomstig gebruik. Zo houden we gebouwen werkend, ook in de toekomst.

 

duurzaam is houdbaar

Kolpa staat voor bestendige, hoogwaardige architectuur, die lange tijd haar kwaliteit behoudt: houdbaarheid is volgens ons de eerste en meest effectieve vorm van duurzaamheid. Hoogwaardige materialen in een tijdloos ontwerp zijn hier de sleutel voor: eigentijds, maar niet modieus. De eerdergenoemde aanpasbaarheid voor toekomstige gebruikers draagt hier ook aan bij: een aanpasbaar gebouw is een duurzaam gebouw.

We streven naar de ultieme combinatie van bewezen kwaliteit en houdbaarheid met eigentijdse oplossingen en innovatieve bouwmethoden. Daarbij zoeken we altijd naar de juiste techniek voor elk project: van de inzet van bio-based materialen en houtbouw tot innovatieve energie-oplossingen.

 

architectuur is een ambacht

Het bureau kenmerkt zich als een ervaren bureau waar technische kwaliteit, materiaalkennis en detaillering vooraan staan: architectuur is immers ook een ambacht. Kolpa ontwerpt met veel zorg en aandacht, met verfijnde en hoogwaardige gebouwen als einddoel.

 

wendbaar

Door een klein team is het bureau snel, assertief en flexibel. Samen met een vergaande kennis van zaken en de inmiddels jarenlange ervaring kenmerkt Kolpa zich door een efficiënt proces. De vroegtijdige dialoog met gemeenten, intensieve participatietrajecten en het betrekken van veel actoren en belanghebbenden, resulteert in een optimaal ontwerp- en bouwproces.

Het bureau is daarnaast in staat projecten volledig volgens de BIM-richtlijnen te ontwerpen en te modelleren. Door een slimme afstemming tussen ontwerpers en modelleurs kan van schetsontwerp (SO) tot uitvoering (UO) in BIM worden doorgewerkt. Door vervolgens samen met adviseurs, uitvoerder en andere betrokkenen in BIM samen te werken, wordt het bouwproces efficiënter en duurzamer.