Parel in de Polder

Stolwijk

Bouwbedrijf en ontwikkelaar De Vries en Verburg breidt haar kantoor uit, en wel met een volledig houten, circulair en energieneutraal gebouw. Eind 2021 werd gestart met het ontwerp, waarbij hoge ambities werden meegegeven aan de architect. Zo is biobased en remontabel bouwen het uitgangspunt en dient de indeling van het nieuwe kantoor flexibel en aanpasbaar te zijn.

 

Hoge ambities

De ambities om een gezond, integraal duurzaam en Paris-proof gebouw te ontwikkelen, zijn vertaald naar WELL Platinum- en BREEAM Outstanding certificering en een ‘Whole Life Carbon’ footprint van <250kg CO2/m2 als meetbare doelen.

Om de high-end ambities te halen, wordt ingezet op low-tech duurzame ontwerpoplossingen; niet stijf en geregisseerd, maar ademend en interactief. De vormgeving van groene luifelranden en de mogelijkheid om een raam open te zetten dragen bij aan het passieve karakter van het kantoor en de beleving van de polder.

 

Volledig houten casco en biobased materialen

De nieuwe uitbreiding heeft een volledig houten casco, ontwikkeld in samenwerking met De Vries Konstruktieburo en DERIX. Uniek voor dit project is dat ook de stabiliteit-constructie in hout is uitgevoerd. Geen staal. Geen beton. De gevel, de afwerking en het interieur zijn daarnaast uitgevoerd in biobased en hergebruikte materialen; de luifels bestaan uit biocomposiet, het basement is gemaakt van gerecyclede baksteen en de vliesgevel is vrijwel volledig geproduceerd met circulaire materialen.

 

Open bouwen

De verdiepingen zijn vrij indeelbaar dankzij het modulaire CLT-skelet en de toepassing van een verhoogde vloer waaronder de installaties liggen. Een aanpassing in de indeling van het gebouw vereist daardoor geen aanpassing van de universele installaties. Zo blijft bovendien het CLT-casco zichtbaar; je kunt de constructie zien, voelen en beleven. Deze ‘eerlijke’ uitstraling rijmt met de filosofie van opdrachtgever De Vries en Verburg: ‘what you see is what you get’.

 

Interdisciplinair proces

Uniek in het ontwerpproces zijn de interdisciplinaire ateliers; een intensieve samenwerkingsvorm waarbij alle betrokken partijen in een vroeg stadium al samen, integraal naar het ambitieuze doel toewerken. Het resultaat? Een efficiënt en effectief ontwerpproces, nieuwe combinaties en verrassende innovaties.

 

Duurzame samenwerking

De andere bedrijfspanden op het terrein van het bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar zijn eveneens ontworpen door Kolpa Architecten en vertegenwoordigen de jarenlange samenwerking met De Vries en Verburg. ‘De Parel’ is het meest recente hoofdstuk van deze samenwerking.