Transformatie in stijl

Hof van Terbregge

Een markant, historisch schoolgebouw in de oude Rotterdamse wijk Terbregge is getransformeerd tot een aantal unieke loftwoningen.

  • Locatie Rotterdam
  • Expertise Stedelijk wonen
  • Opdrachtgever Burgland Real Estate b.v.
  • Partners De Vries en Verburg, Ravestein Bouwmanagement

Cultuurhistorische waarde

De dorpsschool op de hoek van de Terbregseweg en de Ommoordseweg dateert uit 1883 en is het oudste schoolgebouw in het gebied. Naast de school met vier lokalen werd een woning voor het schoolhoofd gerealiseerd en op het achter terrein kwam een ‘bewaarschool’, de voorloper van de kleuterschool. In 1927 werd de school uitgebreid met een entree in een hoger bouwdeel en twee klaslokalen. De school is van cultuurhistorische waarde, die Kolpa graag wilde behouden in de transformatie.

Op een kaart uit 1938 is de school duidelijk herkenbaar aan de Terbregseweg, wat toen nog slechts een weg met lintbebouwing was.

Wonen in een school

Naar ontwerp van Kolpa is de school getransformeerd tot 6 unieke loftwoningen. Hierbij is de ruimtelijke beleving van de klaslokalen zoveel mogelijk bewaard gebleven. Het voormalige huis van het schoolhoofd is ook in stijl getransformeerd, tot een hele bijzondere woning.

Collectief hof

De bewaarschool heeft plaats gemaakt voor vier nieuwe woningen ontworpen in de stijl van de school. Deze grenzen aan het voormalige schoolplein dat nu is getransformeerd tot collectief hof. Door een zorgvuldige keuze van laag groen ontstaat er een geleidelijke overgang van de private tuinen naar het semipublieke hof.

1/5

Het huis van het schoolhoofd met daarnaast de school, op een foto van voor 1927.

2/5

De school op een foto uit ca. 2000.

3/5

De uitstraling en eigenschappen van de oude dorpsschool zijn behouden en geven de woningen een bijzondere woonsfeer.

4/5

Hoge plafonds en daarmee de ruimtelijke beleving van de klaslokalen is bewaard gebleven.

5/5

De karakteristieke hoge kozijnen zijn vervangen met behoud van de originele detaillering. De dakpannen zijn eveneens vervangen in de stijl van de oude school.

Transformatie en herstel

Het oude metselwerk is gereinigd en hersteld en de woningen zijn aan de binnenzijde geïsoleerd. De bestaande achtergevel van de school is deels gesloopt en opnieuw gebouwd, voorzien van een extra bouwlaag. In deze bouwlaag en in de kap van het schooltje zijn slaapkamers en badkamers gepositioneerd.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5