Hof van Terbregge

Rotterdam

In de oude Rotterdamse wijk Terbregge is een markant, historisch schoolgebouw getransformeerd tot een aantal unieke loftwoningen. De uitstraling en eigenschappen van de oude dorpsschool zijn behouden en geven de woningen een bijzondere woonsfeer.

 

Cultuurhistorische waarde

De dorpsschool op de hoek van de Terbregseweg en de Ommoordseweg dateert uit 1883 en is het oudste schoolgebouw in het gebied. Naast de school met vier lokalen werd een woning voor het schoolhoofd gerealiseerd en op het achter terrein kwam een ‘bewaarschool’, de voorloper van de kleuterschool. In 1927 werd de school uitgebreid met een entree in een hoger bouwdeel en twee klaslokalen. De school is van cultuurhistorische waarde, die Kolpa Architecten graag wilde behouden.

 

Wonen in een school

Het schoolgebouw is daarom met zorg getransformeerd tot zes loftwoningen, met hoge plafonds, waardoor de ruimtelijke beleving van de klaslokalen met de hoge kozijnen bewaard is gebleven. Deze karakteristieke, hoge kozijnen zijn vervangen met behoud van de originele detaillering. De dakpannen zijn eveneens vervangen in de stijl van de oude school. De oorspronkelijke spanten op de zolderverdieping konden worden behouden in de woningen. Ook het huis van het schoolhoofd is getransformeerd tot een nieuwe woning.

 

Transformatie en herstel

Het oude metselwerk is gereinigd en hersteld en de woningen zijn aan de binnenzijde geïsoleerd. De bestaande achtergevel van de school is deels gesloopt en opnieuw gebouwd, voorzien van een extra bouwlaag. In deze bouwlaag en in de kap van het schooltje zijn slaapkamers en badkamers gepositioneerd.

 

 

Collectief hof

De bewaarschool heeft plaats gemaakt voor vier nieuwe woningen ontworpen in de stijl van de school. Deze grenzen aan het voormalige schoolplein dat nu is getransformeerd tot collectief hof. Door een zorgvuldige keuze van laag groen ontstaat er een geleidelijke overgang van de private tuinen naar het semipublieke hof. Zo wordt het collectief geaccentueerd.