Rozengracht

Zaandam

Rozengracht is een herontwikkelingsproject aan het Rozengrachtplein in Zaandam; enkele winkelpanden maken plaats voor een karakteristiek woon-werkgebouw.

 

De royale hoofdentree van de appartementen en een commerciële plint markeren de hoek van het project die zich opent naar het plein. Deze functiemenging draagt bij aan de levendigheid van het Rozengrachtplein, gedurende de ochtend, middag én avond.

 

 

De 2-kamer appartementen van ca 50m2 op de etages worden ontsloten door middel van een galerij. De appartementen op de begane grond hebben een hoge woonruimte door extra verdiepingshoogte krijgen een voordeur aan de straat. Voor de plint is een ‘Zaanse stoep’ ingericht als bufferzone die de bewoners eigen kunnen maken en waarmee de privacy van de grondgebonden woningen wordt gewaarborgd.

 

 

Architectuur

De architectuur van ‘Rozengracht’ is geïnspireerd op de kloeke baksteen architectuur van industriële panden langs de Zaan met typisch Zaanse details. De expressieve, rijke baksteen detaillering en de slanke metalen kozijnen vormen een eigentijdse vertaling van deze bouwstijl.

 

Open bouwen

Kenmerkend voor dit project is de keuze voor een brede beukmaat waarbinnen telkens twee appartementen worden gerealiseerd, gescheiden door een niet-constructieve woningscheidende wand. Voor toekomstige functiewijzigingen is het casco hiermee aanpasbaar gemaakt.